Verklein jouw kans op chronische ziekten

Verklein jouw kans op chronische ziekten!
“Je moet gezond eten! Eet genoeg fruit, groenten zijn gezond, suiker is slecht“, en ga zo maar door. Eigenlijk weet iedereen dit wel. Maar hoe pak je dit aan? En weet je wel echt wat gezond voor jezelf is?
Geloof jij dusdanig in de kracht van gezonde voeding, dat je die 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag ook echt eet? En eet jij zo nu en dan suiker, of stiekem toch net wat te vaak?
Als je een eerlijk antwoord geeft op die vragen is jouw antwoord hoogstwaarschijnlijk nee. En daarin ben je niet alleen. Volgens de nieuwste voedselconsumptie peilingen eet slechts 16% van de Nederlandse volwassenen 200 gram groenten (en dit is al te weinig in onze opinie). Daarnaast eet ook maar 13% van de Nederlandse volwassenen de minimaal aanbevolen 200 gram fruit.
Gezonde voeding
Gezonde voeding is natuurlijk meer dan alleen genoeg groenten en fruit en zo weinig mogelijk suiker eten. Het gaat ook om het eten van volkoren producten, gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis en oliën, voldoende vezels binnenkrijgen en eiwitrijke producten eten zoals noten en peulvruchten.
Maar laten we het simpel houden.. We pakken groenten, fruit en suiker er even uit. Waarom de één wel en de ander niet? En: wat is hun verband met chronische ziekten?
Waarom juist groente en fruit?
Of eigenlijk: vruchten van planten. Met het eten van planten krijg je veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen.
Vitamines en mineralen, of “micronutriënten“, zijn stoffen die voorkomen in een groot deel van ons voedsel. Het zijn er 13, met allemaal hun eigen functie. Voor groei, herstel en functioneren van het lichaam zijn vitamines essentieel om uit ons voedsel te halen. Het lichaam maakt een klein deel zelf aan, maar niet genoeg om gezond te blijven.
Vezels zijn een groep koolhydraten die in het lichaam niet worden verteerd. Een deel wordt gefermenteerd. Dit betekent dat ze worden afgebroken door de bacteriën die leven in de darm. De vezels die niet worden gefermenteerd verlaten het lichaam weer en hebben er slechts voor gezorgd dat je darmen goed op gang blijven. Uit onderzoek is duidelijk gebleken dat het eten van voldoende vezels de kans op chronische ziekten verlaagt.
Antioxidanten zijn vitaminen E, C, bètacaroteen, glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen zoals fytonutriënten. Een hele mond vol! Heel kort: antioxidanten beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die, als ze vrij spel krijgen, onze cellen beschadigen en het lichaam in een staat van “oxidatieve stress” brengen. Op lange termijn vergroot dit de kans op het ontstaan van chronische ziekten en versnelde veroudering. Fytonutriënten bijvoorbeeld, geven planten hun geur en kleur. Dit helpt ze om zich in de natuur te beschermen tegen insecten en schade uit de omgeving. Wanneer wij deze planten eten helpen deze stoffen ook ons om ons te beschermen tegen schade!

Waarom geen suiker?
Suikers vinden we bijna in alle voedingsmiddelen die we eten. Niet alle suikers zijn ’the bad guys’, maar denk bij slechte suikers vooral aan producten in verpakkingen. Dit zijn vaak de sterk bewerkte producten zoals: koek, snoep, gebak, kant- en klaar-producten, niet-volkorenbrood en de vele ontbijtgranen. Daarnaast zitten er veel “verborgen” suikers in frisdranken en sappen. Dit zijn allemaal de zogenaamde “snelle suikers”!
Wat doen deze snelle suikers?
Producten met snelle suikers laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Insuline wordt aangemaakt en de bloedsuikerspiegel daalt weer. Hierdoor ervaren we na korte tijd vaak weer zin in suiker rijke producten, want de cellen in het lichaam krijgen het idee dat er weer suiker in het bloed moet komen. Helaas zijn dit ook de producten met weinig voedingswaarde. Ze bevatten, in tegenstelling tot groente en fruit, geen voedingsstoffen die we nodig hebben. Je lichaam kan hier dus helemaal niks mee.
Een schommeling in de bloedsuikerspiegel zorgt voor constante aanmaak van insuline. Als dit te vaak gebeurt bestaat de kans dat het lichaam insuline-resistent raakt en niet meer gaat reageren op een beetje insuline in het bloed. Hierdoor moet het lichaam steeds meer insuline aanmaken om hetzelfde te bereiken.
Insuline is een krachtig hormoon wat ook een grote invloed heeft op andere hormonen en cellen in ons lichaam. Meer insuline betekent dat suiker in de vorm van glucose opgeslagen wordt in de vetcellen. Daarnaast zorgt insuline ook voor een grotere vetopslag! Dit haalt het lichaam uit balans en zorgt voor overgewicht. Overgewicht zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder gevoelig wordt voor insuline. Een “Never Ending Story” dus. Of heb je wel degelijk invloed?
Chronische ziekten door overgewicht?
Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht is een van de factoren voor een toenemende kans op gezondheidsklachten en het ontstaan van chronische ziekten. Het zou te kort door de bocht zijn om ongezonde voeding de schuld te geven van overgewicht maar het is een belangrijke schakel.
Overgewicht is een van de factoren die je kan aanpakken om jouw kans op het krijgen van klachten en chronische ziekten te verkleinen. En dan ook zo gezond mogelijk oud te worden! Wie wil zich niet gezond, vitaal en krachtig voelen?
Met een gezond gewicht genieten van het leven!
Hoe verklein je jouw kans op chronische ziekten? Het goede nieuws is dat je met de juiste leefstijl veel kan beïnvloeden. Natuurlijk speelt erfelijkheid een belangrijke rol, maar je kan jezelf een hoop ellende besparen door te kiezen voor een gezonde leefstijl.
Bij elke maaltijd, elke hap en elke keuze die je maakt. Maar waar begin je, en hoe? Als jij overtuigd bent van het belang van gezonde voeding op jouw lichaam dan helpen we jou met ons 28 dagen menuplan om samen met vele anderen de eerste stap te zetten. Een compleet plan voor wat jij kan ontbijten, lunchen, dineren en snacken voor 28 dagen lang. Met daarbij tips omtrent beweging, ontspanning en mindset om het plaatje compleet te maken.
Heb je houvast nodig om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen?
Ga dan van start met ons 28 Dagen Menuplan “De Gezonde Basis”!
Tijdelijk en alleen gedurende de corona crisis extra korting. Nu geen €37,- maar slechts €12,95.