

Is brood juist nodig of beter om te vermijden?
De brood discussie
Een aantal jaar geleden begon de discussie rondom het eten van brood, tenminste in mijn sociale kringen en op internet begon ik toen te merken dat dit een dingetje was. Ik had zelf geen idee, ik at mijn hele leven elke dag brood. Regelmatig bij het ontbijt en eigenlijk altijd bij de lunch. En ineens was brood not done, slecht voor je darmen, een dikmaker en ongezond! Zelf heb ik me nooit zo laten meeslepen in die hype maar uiteraard interesseerde het me wel. Als afgestudeerd diëtiste en so called “foodie” is het wel zaak dat ik hier een standpunt over in kan nemen.
De voedingsindustrie luist ons erin
Wat ik merk is dat veel mensen, wat betreft brood, eigenlijk nog niet goed weten waar ze voor moeten kiezen en waarom. Dat is allemaal te danken aan de manier waarop de voedingsindustrie met ons communiceert en ons “erin luist” natuurlijk. Dus om als niks vermoedende consument bewuste keuzes te maken is niet te doen. Vaak is draait het bij de voedselproducenten alleen om zoveel mogelijk winst te maken zonder rekening te houden met de gezondheidseffecten van de consument. Wat ik daarom wil doen met deze blog over brood, is jou een stukje uit de war halen en wel juist informeren. Zodat je leert begrijpen hoe het echt zit, en hoe je zelf een gezonde keuze kan maken.
De graankorrel en wat is volkoren?
Deze graankorrel kan van verschillende soorten granen komen. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, spelt of rogge. Vanuit hier is de juiste keuze maken eigenlijk heel makkelijk: ga altijd voor volkoren. Volkorenbrood, van welke graansoort dan ook, is gemaakt van de hele graankorrel. Dit is de graankorrel inclusief de zemel en de kiem waar de vezels, ijzer en vitaminen B in zitten. De naam volkoren is in het geval van brood dan ook beschermd met regels vanuit de warenwet. Je mag er dus op vertrouwen dat volkorenbrood altijd 100% uit volkoren meel bestaat. Met producten zoals crackers, wraps en beschuiten is dit jammer genoeg niet het geval.
Élke andere benaming van brood bestaat uit meel dat gezeefd is of waar niet de hele graankorrel in verwerkt zit, waardoor de goede voedingsstoffen voor een groot deel niet meer aanwezig zijn. Laat je dus niet afleiden door benamingen die gezond klinken of door de bruine kleur van het brood! Meergranen brood bijvoorbeeld, bevat simpelweg meerdere soorten granen, maar niet in de volkoren variant. Roggebrood is gemaakt van rogge, maar niet van de hele graankorrel als er geen volkoren opstaat! Hetzelfde geldt voor spelt. Daarbij geldt dus ook niet dat hoe bruiner het brood, hoe gezonder. Fabrikanten geven brood vaak een donker kleurtje met gebrande mout zodat het gezonder eruit ziet.
Is dit soort brood juist nodig of beter om te vermijden? Vermijden dus!
Ongezond of dikmaker?
Het is natuurlijk goed mogelijk dat je zelf merkt dat je gevoelig reageert op het eten van brood of dat je hebt ervaren dat je erdoor bent aangekomen. Dit zijn echter geen redenen om al het brood over één kam te scheren. Kreten zoals, dat brood ongezond is of een dikmaker zijn dus niet direct het geval. Het is niet zo zwart-wit omdat het één product is uit een totaal voedingspatroon van iemand, bestaande uit honderden producten. Als je klachten ervaart of moeite hebt met kilo’s verliezen, laat je dan adviseren door een professional of probeer eens een van onze gezonde menu’s.
Brood past dus zeker in een gezond voedingspatroon, mits je wel de volkoren variant gebruikt. En dan nog het liefst afgewisseld met andere bronnen van zetmeel zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren bulgur, volkoren couscous en quinoa. Het eten van producten uit deze categorie verlaagt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes. Ook verlaagt het eten van volkoren granen je LDL- cholesterol (je “slechte” cholesterol). Dit komt onder andere door de rijk aanwezig vezels. Vezels zijn koolhydraten die ons lichaam niet kan verteren. Ze zijn zeer verzadigend en dus tegen het hongergevoel maar helpen ook bij een gezonde stoelgang.
Is volkoren brood juist nodig of beter om te vermijden? Volkoren brood is dus nodig!
Download ons ebook om te zien welke producten in deze zetmeel categorie vallen en kijk voor inspiratie in de keuken tussen onze recepten.


Wil je direct aan de slag met een gezonde leefstijl en jezelf weerbaar maken tegen COVID-19?
Ons digitale leefstijlhandboek maakt dit jou gemakkelijk voor een zacht prijsje!