ingrediënten
- 250 gr Tempeh1 verpakking
- 150 ml Ketjap
- 100 ml Sojasaus
- 150ml Olijfolie
- 3 cm GemberGeschild
- 1 stengel CitroengrasGekneusd
- 3 bladeren Limoenblad
- 1/2 st Spaanse peper
- 2 tenen Knoflook
- 1/2 st Rode Ui
omschrijving
Deze Lekkerste Gemarineerde Tempeh is echt zo lekker! Als kok ben ik constant aan het uitproberen hoe ik met bepaalde producten kan werken zodat ik mijn gasten (of vrienden of familie) kan verrassen. Echter is er 1 product waarmee ik maar gestopt ben met testen, en het telkens op bijna dezelfde manier maak. Dit omdat ik hier al zo veel mensen positief mee heb verrast. Vele vleeseters of mensen die nog onbekend waren met tempeh zijn helemaal om. Nu zelfs vaak de vraag van vriendinnen wanneer we weer die “Lekkerste Gemarineerde Tempeh” gaan eten! Precies dat is wat het zo leuk maakt om te maken en te serveren! De blije gezichten aan tafel, en de vraag of ik nog wat over heb? Waar ik extra van geniet is de voedingswaarde van het product. Tempeh is een volledig volwaardige vleesvervanger, heb bevat namelijk alle essentiële aminozuren. Dit zijn de aminozuren die wij uit voeding moeten halen omdat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Daarnaast is de structuur heel lekker, en is het heel makkelijk te bereiden! Wat wil je nog meer? Precies! Het zelf gaan maken!
Ik heb het recept hier uitgeschreven op de ideale manier. De tempeh is ook al heel lekker als je bijvoorbeeld niet alle kruiden gebruikt, of de marinade niet verwarmd. Wil je hem echter echt perfect? Maak deze “lekkerste gemarineerde tempeh” dan volgens onderstaand recept!


Wil je direct aan de slag met een gezonde leefstijl en jezelf weerbaar maken tegen COVID-19?
Ons digitale leefstijlhandboek maakt dit jou gemakkelijk voor een zacht prijsje!
bereidingswijze
1 Klaar 20 min | Marinade makenVerzamel in een maatbeker de sojasaus, ketjap en olijfolie. Giet dit in een diepe pan of diepe ovenschaal. Snipper de ui, kneus de knoflook, kneus de citroengras, snipper de Spaanse peper en hak de gember fijn. Zoals ik hierboven al beschreef: als je niet alle kruiden in huis hebt, gebruik je gewoon wat je hebt! Ook dan wordt de tempeh top. Voeg dit toe aan de marinade. Het is nu de bedoeling dat de marinade wordt opgewarmd, echter niet aan de kook brengen. Je kan dit doen door hem op laag vuur te zetten. Houd dan in de gaten dat de marinade niet gaat koken. Je kan hem ook in de oven opwarmen. Doe wat jij handig vindt. Ik maak de tempeh ook regelmatig zonder de marinade op te warmen, dus deze stap is niet noodzakelijk. Laat de marinade ongeveer 10 minuten staan. |
2 Klaar 60 min | Tempeh marinerenSnijd ondertussen de tempeh in gewenst formaat. Dit kan in blokjes, reepjes, of grotere stukken. Ik vind het zelf vaak lekker de stukjes klein te maken, zodat je de lekkerste bite krijgt. Leg de tempeh vervolgens in marinade. Dit wil je eigenlijk zo lang mogelijk doen, maar minstens een uur. |
3 Klaar 20 min | Tempeh bakkenVerwarm olie in een verhitte pan. Verplaats de tempeh van de marinade bak naar de pan. Het is juist lekker als je de verse kruiden en specerijen meeneemt de pan in. Bak de tempeh op laag vuur zo'n 15 minuutjes. De laatste 5 minuten mag het vuur wat hoger, zodat de marinade gaat karameliseren. Haal de pan van het vuur en serveer de tempeh bijvoorbeeld in een heerlijke pokebowl, eet hem als snack, serveer de tempeh op een volkoren burger met spinazie en avocadomash of maak er tempehsate van! Hierboven een voorbeeld van tempeh stukjes als snack! |